Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Πολυτεχνείο | Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστούν καλά...


«Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, καμία θυσία για τα αφεντικά», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών αμερικάνοι», «Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς, ήρθε η ωρα της ανατροπής», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» , κάποια από τα συνθήματα....
Η επικεφαλής ομάδα φοιτητών της ΠΑΣΠ, κρατώντας τη σημαία του Πολυτεχνείου και χωρίς διακριτικά, ξεκίνησε από την Πατησίων στις 3 το μεσημέρι. Ο κύριος όγκος της πορείας ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 από τη Σταδίου. Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονταν την ίδια ώρα στην Ομόνοια και ξεκίνησαν περίπου στις 5 πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και την πρεσβεία του Ισραήλ. Ο όγκος των συμμετέχοντων ήταν μεγάλος, παρούσα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ η γενική γραμματέας Αλ.Παπαρήγα.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της σημαίας από το χώρο του Πολυτεχνείου, αποκλείστηκε σταδιακά, ακόμη και για τους πεζούς, η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη μέχρι την Ιουλιανού.


Η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών, συνεχίστηκε από το πρωί του Σαββάτου έως τις 2 το μεσημέρι, οπότε οι πύλες του Ιδρύματος έκλεισαν για τις καθιερωμένες ομιλίες και το προσκλητήριο νεκρών.

Η πορεία, με επικεφαλής τη σημαία του Πολυτεχνείου, άρχισε μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης. Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός από το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Σημειώνεται ότι περιφρούρηση υπήρχε από φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, ενώ όλες οι Σχολές του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστές.

Λόγω των εκδηλώσεων, θα ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως και το πρωί της Κυριακής.

Την Παρασκευή, έγινε συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, με τραγούδια που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, που παραβρέθηκε, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους στο Ίδρυμα.

Εκείνη την ώρα επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο ο υφυπουργός Παιδείας Θ.Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι και σε δηλώσεις του επισήμανε την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου.

Κατά την έξοδο του υφυπουργού όμως από την κεντρική πύλη, μικρή ομάδα νεαρών προχώρησε σε αποδοκιμασίες, ενώ ορισμένοι εκσφενδόνισαν εναντίον του κύπελλα με καφέ και μπουκάλια με νερό.

Το πρωί, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ.Τσικρικάς, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων καθηγητών και δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ).

Οι δηλώσεις όλων επικεντρώθηκαν στο ότι το κεντρικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», εξακολουθεί, μετά από 39 χρόνια, να είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων τόνισαν, ιδιαίτερα, τις περικοπές και τις μειώσεις που γίνονται παντού και ιδιαιτέρως στην Παιδεία, ενώ οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων έκαναν λόγο για αναβίωση του φασισμού στις ημέρες μας, με το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.Την ενόχλησή του για το κλείσιμο δέκα σταθμών του μετρό, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Δημήτρη Τσουκαλά, Βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Υπεύθυνου Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Στη δήλωσή του ο Δημήτρης Τσουκαλάς αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της καταστολής των αγώνων τους, η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κλείσει το σύνολο, σχεδόν, των σταθμών του μετρό της Αθήνας, με σκοπό να αποτρέψει τον κόσμο από το να συμμετάσχει μαζικά στην πορεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί απαράδεκτες και σπασμωδικές τέτοιες ενέργειες, που αποτελούν και το κύκνειο άσμα της μνημονιακής κυβέρνησης.

Ο λαός δεν θα υποκύψει, θα δώσει και σήμερα δυναμικό παρών στις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα ανατροπής σε μια κυβέρνηση που καταρρέει».
Πληροφορίες από :www.tvxs.gr
  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 
Δημοσίευση σχολίου