vorini-gr: Spiegel | Οι Ελληνες δεν είναι φτωχοί, λένε ψέματα

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Spiegel | Οι Ελληνες δεν είναι φτωχοί, λένε ψέματα


Τα βέλη του εναντίον της Ελλάδας στρέφει για άλλη μια φορά το Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό κυκλοφορεί με τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας....

Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους» και κάνει επίθεση τόσο στους Ελληνες όσο και στους Κύπριους. Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο που απεικονίζει έναν Ελληνα – κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - να μεταφέρει χρήματα σε σακιά πάνω σε έναν γάιδαρο.
Το δημοσίευμα του Der Spiegel βασίζεται σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, που οι πρώτοι καλούνται να «σώσουν».

Το θέμα αυτό πουλάει πολύ στη Γερμανία, της οποίας η κάτοικοι εκνευρίζονται όταν βλέπουν πως οι λαοί που πλήττονται από την κρίση είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εκείνους. Τα στοιχεία που παρουσιάζει το περιοδικό έρχονται ως συνέχεια έρευνας της Unicef που έδειχνε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα στη Γερμανία. Δεν ήθελαν και πολύ, λοιπόν, οι Γερμανοί για να... κιτρινίσουν την υπόθεση.

Ελληνες και Κύπριοι κρύβουν τον πλούτο τους

Πως έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι Ελληνες και Κύπριοι κρύβουν τον πλούτο τους; Η ΕΚΤ στο πλαίσιο μελέτης κατέθεσε ερωτηματολόγια για τον πλούτο των κατοίκων σε 15 κεντρικές τράπεζες χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Στην έρευνα πήραν μέρος σε 62.000 νοικοκυριά και τα στοιχεία αφορούν την 2007 – 2011.

Το πόρισμα δείχνει η Κύπρος είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης με μέση περιουσία πολιτών 266.900 ευρώ. Πιο πλούσιοι σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι μόνο οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 397.800 μέση περιουσία, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Μάλτα με 215.900 ευρώ.
Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό ήταν 101.900 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τη μέση περιουσία των Γερμανών που φέρεται να είναι 51.000 ευρώ.

Από εκεί... πιάστηκαν οι δημοσιογράφοι του Spiegel και έστησαν το θέμα, στο οποίο αναρωτιούνται: «Υπάρχει πράγματι κρυμμένος πλούτος σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση;» και «Θα μπορούσαν άραγε τα ίδια τα κράτη «σκλάβοι» να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό;».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι η γνώση μέσα από τη μελέτη αυτή έρχεται μέσα από το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες του ευρώ, δεν είναι και τόσο πλούσιες όσο νομίζαμε. Με αυτόν τον τρόπο πλασάρεται το νέο δόγμα της γερμανίδας καγκελαρίου που θα καλεί το Νότο να πληρώσει για τους φτωχούς Γερμανούς.

Μέρκελ, αγχόνη, κλπ φαντασιώσεις

Στην ηλεκτρονική του έκδοση δε, το περιοδικό φιλοξενεί μία φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ έξω από την ελληνική Βουλή, κρεμασμένη σε μία αγχόνη. Ο τίτλος είναι «Φτωχή Γερμανία!» και η λεζάντα: «Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί μία ευρω – διάσωση, πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρω – διάσωση όταν οι χώρες που χρωστούν είναι πλουσιότερες από τη χώρα των δανειστών τους;».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην μελέτη της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο συμπέρασμα ότι κράτη του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, εμφανίζονται να διαθέτουν πλουσιότερα νοικοκυριά από τη Γερμανία.

Ο αντίλογος στο πόρισμα της μελέτης της ΕΚΤ, σύμφωνα με οικονομολόγους είναι πως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν αρκετοί κρίσιμοι παράγοντες - που εν πολλοίς καθορίζουν, το πόσο πλούσιο θεωρείται ένα νοικοκυριό.

Source Surse:www.iefimerida.gr

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :