vorini-gr: Guardian: Ελάχιστοι στην Αθήνα πίστεψαν τον μισητό Σόιμπλε

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Guardian: Ελάχιστοι στην Αθήνα πίστεψαν τον μισητό Σόιμπλε

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για μια «κορυφαίων επιδόσεων παράσταση» και για μια «απίθανη επίθεση γοητείας» από τον Γερμανό υπουργό..

Με το βλέμμα στραμμένο προς την Ελλάδα και την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για μια «κορυφαίων επιδόσεων παράσταση» από τον «μισητό» Γερμανό υπουργό, «ο οποίος λοιδορείται για την λιτότητα την οποία ο ίδιος προσωπικά έχει προκρίνει ως λύση.

Την Πέμπτη, οΣόιμπλε  έδωσε μια εξαιρετική παράσταση στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα από την έκρηξη της κρίσης χρέους της Ευρώπης το 2009. Η αντιπολίτευση τον ανακήρυξε ''persona non grata'' και η αστυνομία έκανε την πόλη ''φρούριο'' κλείνοντας τους δρόμους» σχολιάζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Και διευκρινίζεται: Αν και ο Σόιμπλε παρουσιάζεται συνήθως ως οξύθυμος, έστειλε το μήνυμα στη χώρα του πως είναι «χαρούμενος» που βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα είναι ενθουσιασμένος με την πρόοδο που έχει κάνει η χτυπημένη από το χρέος οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «στην Αθήνα, σπρώχνοντας το αναπηρικό του καροτσάκι ανάμεσα στους σκοτεινούς διαδρόμους του Οργουελιανού τέρατος που είναι το υπουργείο οικονομικών, ο Σόιμπλε  θα είχε κάνει τον πρώτο καγκελάριο της Γερμανίας Οτο φον Μπίσμαρκ υπερήφανο».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επισημαίνει πως «οι δημοσιογράφοι -ακόμη και οι Γερμανοί ρεπόρτερ- κοίταζαν τον κ. Σόιμπλε έκπληκτοι. ''Χαμογελά στην πραγματικότητα'', είπε ένας φωτογράφος καθώς ο Γερμανός υπουργός αστειευόταν με τον Γιάννη Στουρνάρα στο τέλος της συνέντευξης. ''Δεν το ήξερα ότι το είχε μέσα του''», υποστηρίζει ο Guardian, ο οποίος αναφέρει παράλληλα πως ο κ. Σόιμπλε έφερε «για να γλυκάνει την κατάσταση» τα 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν ως δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα «ελάχιστοι στους δρόμους της πρωτεύουσας- φάντασμα τον πίστεψαν», ενώ επικαλείται και δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον Γερμανό υπουργό ως «αγενή και επιθετικό» και σημειώνει πως είναι «διστακτικοί» απέναντι του. «Αντίθετα παραδέχονται πως η Ελλάδα βρίσκεται ''κλειδωμένη'' σε ένα σπιράλ θανάτου εξαιτίας του φαρμάκου- τιμωρία που χορηγεί το Βερολίνο.

Αυτό δεν είναι τίποτα από μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, μια προσπάθεια να πει πως η Ελλάδα είναι ένα ''success story'' και πως θα τελειώσει η κρίση στην Ευρωζώνη», φέρεται να είπε μια υπουργική πηγή στον Guardian, ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «ξέρουμε όλοι πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Τώρα είναι μόνο η αρχή, τους επόμενους μήνες όμως θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων», ενώ μια άλλη κυβερνητική πηγή φέρεται να είπε πως «Δεν έχουμε πλέον ακροατήριο. Οι Έλληνες έχουν σταματήσει να πιστεύουν πως υπάρχει μια εναλλακτική λύση η οποία θα είναι χειρότερη. Πιστεύουν πως αυτή είναι η χειρότερη επιλογή και αυτό είναι τρομακτικό».



Δεν υπάρχουν σχόλια :