vorini-gr: Με υπογραφή Σαμαρά: "Είμαστε έτοιμοι για νέα μέτρα"!

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Με υπογραφή Σαμαρά: "Είμαστε έτοιμοι για νέα μέτρα"!

Έγγραφες εγγυήσεις στην τρόικα για τη διαθεσιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέα μέτρα, αφού "οι συνθήκες αλλάζουν", έδωσαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Προβόπουλος, τέσσερις ημέρες σημειωτέον πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών...

Πρόκειται για την επιστολή που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε Μνημόνιο / Μεσοπρόθεσμο, επιστολή που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η "Αυγή", καθώς...
οι υπογράφοντες είχαν κάθε λόγο να τη "θάψουν".

Η εν λόγω επιστολή, που φέρει, όπως και οι προηγούμενες συνοδευτικές των Μνημονίων, τις υπογραφές - διαβεβαιώσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έχει ημερομηνία 14 Μαΐου 2014 και αποδέκτες τους Κρ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ, Σ. Κάλλας (σ.σ.: πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Μ. Ντράγκι.

Από τη δισέλιδη επιστολή των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου, από άποψη ουσίας ξεχωρίζει το "διά ταύτα", εκεί όπου παρέχονται οι εγγυήσεις που δίνουν για το άμεσο μέλλον. "Πιστεύουμε" -σημειώνουν επί λέξει- "ότι οι πολιτικές που ορίζονται από το συνημμένο MEFP (Μνημόνιο) είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος".

Η φράση όμως που ήθελαν να κρατήσουν κρυφή έπεται: "Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναγκαία για τον σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν". Αξίζει εξάλλου να επισημανθεί ότι τα όποια νέα μέτρα δεν θα αποφασιστούν εν λευκώ από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τους δανειστές, όπως προοιωνίζεται η επόμενη φράση της επίμαχης παραγράφου:

"Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο (σ.σ.: εδώ η αναφορά γίνεται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού η επιστολή έχει ως πρώτο αποδέκτη την Κρ. Λαγκάρντ) για την υιοθέτηση οποιωνδήποτε σχετικών δράσεων ενόψει των επικαιροποιήσεων των πολιτικών που περιέχονται στο Μνημόνιο, και σε συμφωνία με τις πολιτικές που προβλέπει το Ταμείο σε παρόμοιες διαβουλεύσεις" διαβεβαιώνει η ηγεσία της χώρας χτίζοντας ακόμη πιο σφιχτά δεσμά για τη χώρα και τους πολίτες της. Πολιτικά έκθετοι, συνεπώς, οι υπογράφοντες αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος, που εμφανίστηκε χθες με... σκληρή γλώσσα έναντι του ΔΝΤ.

Στη συγκυρία αυτή, σημειωτέον, ο Π. Τόμσεν προανήγγειλε, σε χθεσινές δηλώσεις του, τη μετατόπιση του ΔΝΤ για τη μείωση του χρέους σε θέσεις που έως τώρα είχαν οι Ευρωπαίοι δανειστές, αφού, όπως έλεγε, "υπάρχουν και άλλα μέσα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκτός από ένα "κούρεμα".

Σε σχόλιό του, τέλος, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενο στην ομιλία Σαμαρά στο υπουργικό συμβούλιο, τον κατηγορεί ότι "συνεχίζει να υπόσχεται τη 'Γη της Μνημονιακής Επαγγελίας', να εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό και να υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα συμφέροντα των δανειστών". Και προς απόδειξη αυτού, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες έρχονται την ίδια ώρα που "δημοσιεύεται και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προαναγγέλλει νέα μνημονιακά μέτρα, ύψους 7,7 δισ., για την επόμενη τετραετία, διαψεύδοντας κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό περί τέλους των Μνημονίων".

Παπαδημητρίου Νίκος avgi



  
  
ΓΡΕΚΙ από ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :