vorini-gr: Χιροσίμα - Ναγκασάκι:| 70 χρόνια μετά (slideshow)

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Χιροσίμα - Ναγκασάκι:| 70 χρόνια μετά (slideshow)

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον πρώτο και ευτυχώς μοναδικό έως τώρα πυρηνικό όλεθρο που έζησε ο πλανήτης μας, με την εξαφάνιση από το χάρτη δύο Ιαπωνικών πόλεων, της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που έφερε τη συνθηκολόγηση και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου...

Ακόμη και σήμερα παραμένει ένα γεγονός που κατέχει περίοπτη θέση στη μακριά σειρά των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Πάνω από 300.000 άνθρωποι θυσιάστηκαν στο βωμό των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων σε συνδυασμό με τεράστιες υλικές καταστροφές.

Από τότε μέχρι σήμερα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η ρίψη των βομβών από τις ΗΠΑ δεν υπηρετούσε καμία απολύτως στρατιωτική ανάγκη, μιας και η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης.

Οι καμπάνες ήχησαν σήμερα και χιλιάδες άνθρωποι έκλιναν το κεφάλι τους προσευχόμενοι στη Χιροσίμα, ενώ στις 2.15 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ακριβώς δηλαδή την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη της ατομικής βόμβας, οι συγκεντρωθέντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και απαίτησε τη δημιουργία συστημάτων ασφάλειας που δεν θα βασίζονται στη στρατιωτική υπεροχή. «Δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή, τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας, και θα χρειαστεί να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο το μονοπάτι της αληθινής ειρήνης, που αποκαλύφθηκε από τον ειρηνισμό του ιαπωνικού Συντάγματος», είπε στην ομιλία του.

Λίγες εικόνες παρακάτω αρκούν για να μας κάνουν να θυμόμαστε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός που στιγμάτισε τον πλανήτη μας...για πάντα.


Digital image processing by takisVorini 
  

  


Δεν υπάρχουν σχόλια :