vorini-gr: Το αντίο της Κούβας στον Κομαντάντε

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Το αντίο της Κούβας στον Κομαντάντε

Ο Κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο, ανήκει πλέον στην ιστορία. Η σορός του αποτεφρώθηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, σε μια ιδιωτική τελετή. Όσοι επισκέπτονται αυτές τις μέρες την Κούβα, ζουν μαζί με τους Κουβανούς ιστορικές στιγμές...

Από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη το απόγευμα οι πολίτες της Κούβας θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη τους στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η τέφρα του θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί της Κούβας σε ανάμνηση της νικηφόρου πορείας του 1959. Εκεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα τελεστεί ταφή στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας. Στο ίδιο κοιμητήριο έχει ταφεί και ο Χοσέ Μαρτί.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο έγινε τον περασμένο Αύγουστο όταν συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια.

♦ Φωτογραφία: Reuters /Εργαζόμενοι τοποθετούνμια αφίσα του Φιντέλ Κάστρο στο εκθεσιακό κέντρο Expocuba στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα 90α γενέθλιά του στην Αβάνα της Κούβας, στις 12 Αυγούστου, 2016. 

Κυβέρνησε την Κούβα από το 1959. Εδώ και δέκα χρόνια είχε παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου ανακοίνωσε με τηλεοπτικό μήνυμά του τον θάνατο του ηγέτη της επανάστασης.

euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια :