vorini-gr: Παύλος Φύσσας: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Killah P

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Παύλος Φύσσας: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Killah P


«Κόμματα; Αστεία πράγματα. Το κόμμα του ήταν τα παιδιά που έπαιζαν τις ίδιες μουσικές»....

Ο Παύλος, ο Killah P, το σύμβολο…

Παύλος Φύσσας ή αλλιώς Killah P. Ετών 34. Αντιφασίστας. Μουσικός.

Ο Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα Killah P ή Dogo Argentino όπως τον φώναζαν), γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 και ήταν καλλιτέχνης της hip hop.

Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο  Παύλος μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε ασχοληθεί πιο ενεργά με τη μουσική. Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα. Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε σύμφωνα με τον ίδιο «Killah Past - Δολοφόνος του παρελθόντος».

Ήταν ο Παύλος αντιφασίστας, αναρχικός, αριστερός; Όχι,  με την έννοια που έχουν αυτές οι ταυτότητες δεν ήταν. Σε αυτό έχουν δίκιο οι γονείς του και οι φίλοι του και είναι γεγονός ότι ούτε σε αυτήν την περίπτωση αποφεύχθηκαν οι υπερβολές και τα «βαφτίσια». Όπως έγραψε ένας γραφιάς του μουσικού χώρου και γνωστός του Παύλου, «ο Παύλος ήταν ένας μάγκας με την καλή έννοια, της λεβεντιάς, της ανθρωπιάς και του θάρρους. Ένα εργατόπαιδο, μουσικός του δρόμου, που νοιάζονταν για τους αδύναμους». Γιατί είχε στοχοποιηθεί τόσο πολύ από τους φασίστες; Για όλα αυτά και επειδή τους έδειχνε ότι δεν τους φοβάται. Ίσως και για κείνο το τραγούδι από τα Ηλιοκαψίματα, το Γάμα τους.
Αυτός ήταν ο Παύλος, αλλά από τη στιγμή που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Χρυσαυγίτη Ρουπακιά, έπαψε να είναι ο Παύλος που όλοι ήξεραν πριν και έγινε το πρόσωπο και το σύμβολο της μεγαλύτερης έκρηξης που γνώρισε το αντιφασιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια.

Κινητοποιήσεις αγώνα και μνήμης προγραμματίζονται σε Αθήνα και Κερατσίνι, ενόψει της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως έγινε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, οι οποίοι αποτελούνται από αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, εργατικά και συνδικαλιστικά σωματεία, κοινωνικές δομές, κοινότητες μεταναστών, φοιτητικούς συλλόγους και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Σημειώνεται, πως είναι η πρώτη φορά που τόσες οργανώσεις κατάφεραν να συντονιστούν και να προχωρήσουν σε ένα κοινό κάλεσμα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων. Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο μνημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι. Θα ακολουθήσει πορεία μέσα από τις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, η οποία θα καταλήξει στο Καστράκι Δραπετσώνας. Εκεί, έχει ήδη ανακοινωθεί από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα εκδήλωση με τίτλο «Πως ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;», στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: 

Magic de Spell, Fundracar, Μύκητες, Σπύρος Γραμμένος, Taburo Bota και άλλοι, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρούσα και η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, ο οποίος δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από μέλη της Χρυσής Αυγής στους Αμπελόκηπος τον περασμένο Απρίλιο. «Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο εκπαιδευτήρια, αλλά και τόπος συντονισμού και οργάνωσης της εγκληματικής δράσης, που λειτουργούν ως ορμητήρια των ταγμάτων εφόδου. Για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής σε όλη τη χώρα» ανέφερε η Μ. Κασκαρίκα. Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζεται διαρκής ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, που να αναδεικνύει την αγριότητα και τη βιαιότητας των ναζί.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη takis vorini (@takisvorini) στις
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη takis vorini (@takisvorini) στις

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Η περιγραφή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο από 19/02/2014 πόρισμα των ανακριτριών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής:

«Τις βραδινές ώρες της 17ης-9-2013, ο Ιωάννης Αγγος, ένας εκ των υπευθύνων ασφαλείας της τοπικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής» στη Νίκαια, ευρισκόμενος στην καφετέρια Κοράλλι, στο Κερατσίνι Αττικής, ντυμένος με τη στρατιωτική αμφίεση, για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα, διαπίστωσε ότι σε διπλανό του τραπέζι καθόταν, με μια ολιγομελή παρέα, στην οποία συμμετείχαν και δύο νεαρές γυναίκες, ο Παύλος Φύσσας, μουσικός και γνωστός στην περιοχή για τις αντίθετες προς τη Χρυσή Αυγή ιδεολογικές του απόψεις.

»Μεταξύ 23.00 και 23.30, ο ανωτέρω Ιωάννης Αγγος ειδοποίησε τηλεφωνικώς τον επίσης κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντζόγλου, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της ως άνω τοπικής οργάνωσης για την παρουσία του Παύλου Φύσσα. Μετά ταύτα, με τηλεφωνικά μηνύματα, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή της Τ.Ο. Νίκαιας, ενεργοποιήθηκαν, μέσα σε δέκα πέντε λεπτά της ώρας περίπου, σαράντακαι πλέον μέλη της «Χρυσής Αυγής», τα οποία έφθασαν στην περιοχή. Τα άτομα αυτά επέβαιναν σε δίκυκλες μοτοσικλέτες, εφοδιασμένα με κράνη, κοντάρια και σιδερογροθιές, ενώ ακολουθούσαν και άλλοι, με αυτοκίνητα, όπως ο κατηγορούμενος Αθανάσιος Τσόρβας και ο Γεώργιος Ρουπακιάς, μέλος της ίδιας οργάνωσης και αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος της Τ.Ο. Νίκαιας.

»Τα παραπάνω μέλη της «Χρυσής Αυγής» επιτέθηκαν στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, με συνέπεια να δημιουργηθεί κλίμα γενικότερης σύγχυσης, έντασης και εκφοβισμού του Παύλου Φύσσα, λόγω των προπηλακισμών, των ιαχών και των ύβρεων καθώς και του ξυλοδαρμού κάποιων από τους φίλους του εκ μέρους κάποιων από τα μέλη της «Χρυσής Αυγής». Συγχρόνως, ο Γεώργιος Ρουπακιάς εισήλθε με το αυτοκίνητό του επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, κινούμενος αντίθετα προς το επιτρεπόμενο ρεύμα κυκλοφορίας, το παράτησε στο μέσον της οδού, εξήλθε απ’ αυτό βιαστικά και με ένα μαχαίρι, που έφερε μαζί του, περί ώρα 11.57, έπληξε τον Παύλο Φύσσα επανειλημμένως στο αριστερό ημιθωράκιο, το ύψος της καρδιάς, με συνέπεια να επέλθει ο θάνατός του».

Η δίκη

Η δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη πρακτικά διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά από 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους. Η εξέταση της υπόθεσης της δολοφονίας του Π. Φύσσα ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 ενώ κανένα στέλεχος της ΧΑ δεν βρίσκεται προφυλακισμένο, ούτε ο ίδιος ο δολοφόνος που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον περασμένο Μάρτιο έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

«Όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος» γράφει στο δελτίο τύπου η οικογένεια Φύσσα για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου και τη διοργάνωση αντιφασιστικών εκδηλώσεων και συναυλίας.

Στην κατάθεσή της η μητέρα του Παύλου μετέφερε μια φράση του Παύλου: «Έμαθα να περπατώ ελεύθερος στη γειτονιά μου». Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, η αιτία και το νόημα.




tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια :