vorini-gr: Η Μακεδονία και οι «αρκουδιάρηδες» του πατριωτισμού

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Η Μακεδονία και οι «αρκουδιάρηδες» του πατριωτισμού

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της. Δεν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να υπογράψω τη συμφωνία», Γκιόρκι Ιβανόφ, πρόεδρος της πΓΔΜ...


Οι ακραίοι εθνικιστές και των δύο χωρών, λοιπόν, κατηγορούν ταυτόχρονα τους Τσίπρα και Ζάεφ για… προδοσία. Το παράλογο γίνεται λογικό. 

Η αντίστοιχη ΝΔ της πΓΔΜ είναι και εκεί αντιπολίτευση και με την ίδια εθνολαϊκίστικη ρητορική προσπαθούν να σαμποτάρουν μια συμφωνία, με εξαιρετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, που λύνει μετά από σχεδόν 25 χρόνια το διαχρονικό εθνικό "έγκλημα" Σαμαρά το 1993. 

Σήμερα, η πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως "Μακεδονία", τους πολίτες της ως "Μακεδόνες" και τη γλώσσα τους ως "μακεδονική". Με τη νέα συμφωνία γίνεται αποδοχή της διπλής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, η πΓΔΜ προχωράει σε συνταγματική αναθεώρηση απαλείφοντας τον αλυτρωτισμό, ενώ αναγνωρίζεται σαφώς η ελληνική Μακεδονία ως ο μοναδικός φορέας της ιστορικής κληρονομιάς του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επειδή, όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται τη δεύτερη φορά ως φάρσα, ο Αντώνης Σαμαράς που έχτισε την πολιτική του καριέρα πάνω στις ραδιουργίες και τον εθνικισμό, ρίχνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, χρησιμοποιεί, με τη συνδρομή ενός γραφικού τηλεπωλητή, τον ανεπαρκή Κυριάκο Μητσοτάκη, ως μαριονέτα, ερεθίζοντας τα πιο ακραία ένστικτα ενός τμήματος της κοινωνίας. 

Για να κατανοήσουμε με ακρίβεια την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΝΔ, πρέπει να την παραλληλίσουμε με το παλαιό -και βάρβαρο- έθιμο των "αρκουδιάρηδων". Οι αρκουδιάρηδες, λοιπόν, εκπαίδευαν, με βασανιστικούς συνήθως τρόπους, αρκούδες, ώστε αυτές να φαίνεται πως χορεύουν, με τη συνοδεία ντεφιού ή και τυμπάνου. Η αρκούδα ήταν δεμένη με αλυσίδα που κατέληγε στη ζώνη του αρκουδιάρη ώστε να την κουμαντάρει και φυσικά στο πρόσωπό της είχε φορεμένο ένα μεγάλο φίμωτρο, ώστε να μην μπορεί δαγκώσει κανέναν.

Το -νηστικό από εξουσία- αρκούδι στη ΝΔ, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ρόλο των "αρκουδιάρηδων" ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτοί βαράνε το εθνικιστικό ντέφι και ο Κυριάκος, χορεύει στους ρυθμούς τους. Κάποιος καχύποπτος, μάλιστα, θα μπορούσε να συμπεράνει πως τον "κρατάνε" από παντού. Ίσως και από την περίοδο της... επεισοδιακής εκλογής του ως πρόεδρος του κόμματος.

Η "Πολιτική Άνοιξη" και το "ΛΑΟΣ" έχουν ανακαταλάβει την άλλοτε μετριοπαθή κεντροδεξιά παράταξη και μαζί με μικρή αλλά αδίστακτη ομάδα του -πρώην- ΠΑΣΟΚ, οδηγούν το "φτιαγμένο" αμάξι τους, με 200 χιλιόμετρα/ώρα... στην -άκρα- δεξιά λωρίδα. 

Είναι να τους λυπάσαι πάντως. Εκτός από τους διαπλεκόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες του κοινού ποινικού δικαίου, τώρα και οι ακροδεξιοί εθνικιστές χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο που ζουν τη συγκυρία να τους υπερασπίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν πια δεν τον χρειάζονται άλλο, θα βρουν τον τρόπο να τον ξεφορτωθούν.

Το ότι "ο πατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο ενός καθάρματος", όπως είχε πει ο Βρετανός διανοητής, Σάμιουελ Τζόνσον, στη σημερινή ΝΔ βρίσκει την κυριολεκτική του σημασία.

**ΥΓ. Από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, βγήκε και άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα. Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι "μητσοτακικος" ορισμένων χρήσεων, δεν είναι erga omnes όπως ο Πορτοσάλτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :