vorini-gr: Υπνωτισμένος λαός

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Υπνωτισμένος λαός

Οι σκεπτόμενοι πολίτες αυτού του τόπου είναι συνοδηγοί σε ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγούν υπνωτισμένοι ψηφοφόροι. Τους λες «πάτα φρένο, γκρεμός μπροστά, γκρεμός, γκρεμός!» κι αυτοί γκαζώνουν...

Είναι αλήθεια ότι αυτόν τον λαό δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για πολλά. Ποιος λαός θα άντεχε ύστερα από 10 χρόνια τέτοιας κρίσης, ύστερα από έναν πόλεμο που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό, εξαφάνισε περιουσίες, έστειλε τους νέους μετανάστες στο εξωτερικό, έφτασε την ανεργία στο 29% και την ανεργία των νέων στο 60%; Ποιοι πολίτες χρεοκοπημένοι θα είχαν το κουράγιο να κρίνουν συνετά, ύστερα από τέτοιο όλεθρο;

Όμως η εικόνα του ελληνικού λαού το τελευταίο εκλογικό δίμηνο δείχνει να ξεπερνά και αυτό ακόμα το όριο. Έχει αποφασίσει έναν δρόμο και πάει προς τα εκεί όσες φορές και αν του φωνάξεις «πρόσεξε!». Είναι ένας λαός που έχει μπερδέψει τα τηλεσκουπίδια του ΣΚΑΪ με τις ειδήσεις του, που δείχνει να μην ξέρει καλά καλά αν στις 7 Ιουλίου ψηφίζει για νικητή ριάλιτι ή για πρωθυπουργό, που δεν μπορεί να διαχωρίσει αν ο Άδωνις είναι παίκτης τηλεσαβούρας ή καρικατούρα της πραγματικής ζωής.


  • Του φωνάζεις «θα σου κόψουν το μισθό» κι αυτός προχωρά στον δρόμο που έχει ήδη αποφασίσει. Του φωνάζεις «παραχωρούν το ασφαλιστικό σε ιδιώτες» κι αυτός προχωρά. 
  • Του φωνάζεις «έχουν κάνει deal με διαγνωστικά κέντρα για ιδιωτική υγεία» κι αυτός προχωρά. 
  • Του δείχνεις την επιστολή με την οποία ο Καραμανλής ξεπούλησε το όνομα «Μακεδονία» κι αυτός προχωρά. 
  • Του λες «θα παραγραφούν τα σκάνδαλα» κι αυτός προχωρά. 
  • Του δείχνεις τα βίντεο με τα οποία στελέχη της ΝΔ παραδέχονται απολύσεις, διάλυση του κοινωνικού κράτους, κατάργηση επιδομάτων κι αυτός προχωρά. 
  • Του λες «θυμάσαι που σε χρεοκόπησαν;» κι αυτός προχωρά. 
  • Του δείχνεις ότι κατευθύνεται στην αγκαλιά της πιο διεφθαρμένης οικογένειας του τόπου, τον προειδοποιείς ότι πάει καταπάνω στον Μητσοτάκη του Χριστοφοράκου, των απλήρωτων δανείων, των οφσόρ, της μίζας κι αυτός προχωρά. 

Υπνωτισμένος λαός που δεν ακούει κανέναν. Μόνο ΣΚΑΪ.

Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Οι σκεπτόμενοι πολίτες αυτού του τόπου είναι συνοδηγοί σε ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγούν υπνωτισμένοι ψηφοφόροι. Τους λες «πάτα φρένο, γκρεμός μπροστά, γκρεμός, γκρεμός!» κι αυτοί γκαζώνουν.

Τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Ή θα μας πάρουν μαζί τους στον γκρεμό ή τελευταία στιγμή θα τους πάρουμε το τιμόνι από τα χέρια και θα το στρίψουμε αριστερά. Γιατί εδώ δεν είναι τηλεριάλιτι του ΣΚΑΪ. Είναι οι ζωές μας.

του Νίκου Μωραίτη
φωτο:takis Vorini

Δεν υπάρχουν σχόλια :