vorini-gr: ☺Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Ο ελληνικός καφές είναι τούρκικος»

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

☺Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Ο ελληνικός καφές είναι τούρκικος»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε σήμερα ότι ο ελληνικός καφές είναι στην πραγματικότητα τούρκικος και, κατά συνέπεια, η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα για την χρήση του...

«Μέχρι την δεκαετία του ‘60 οι Έλληνες έλεγαν τον καφέ μας τούρκικο. Μετά το άλλαξαν σε ελληνικό, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε επικαλούμενος μάλιστα και απόφαση της UNESCO στην οποία ο συγκεκριμένος καφές χαρακτηρίζεται Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία ετοιμάζεται να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα, ενώ ήδη φέρεται να ετοιμάζει αντίστοιχες κινήσεις για γλυκά όπως ο μπακλαβάς και το κανταΐφι ώστε να προστατευτούν με Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης.

Οι αξιώσεις Ερντογάν αποτελούν νέο πονοκέφαλο για την Αθήνα καθώς, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, αν τελικά υπάρξει απόφαση υπέρ της Τουρκίας, το κόστος θα επιβαρύνει όσους πίνουν ελληνικό καφέ, ενώ θα εκμηδενίσει τις μειώσεις στο ΦΠΑ που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος στο παρελθόν έχει απειλήσει να διακόψει την παροχή τηλεοπτικών σειρών στην Ευρώπη, προκαλώντας αναστάτωση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :