vorini-gr: Πόσο απέχει ο Εβρος απο το Πακιστάν;

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πόσο απέχει ο Εβρος απο το Πακιστάν;

click image to view full-size

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010, στο δελτίο συμβάντων του κέντρου κράτησης αλλοδαπών στο Φυλάκιο Εβρου, πέρασαν τα 42 ονόματα των «λαθρομεταναστών από χώρες της Ασίας και της Αφρικής» που σώθηκαν από θαύμα.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Εβρου περιέγραψαν πώς τους βρήκαν σκαρφαλωμένους στα κλαδιά δέντρων, σε μία από τις 150 νησίδες στο ποτάμι, την ώρα που τα νερά ανέβαιναν......
Οι 42 σώθηκαν επειδή ένας από όλους είχε την έμπνευση να ειδοποιήσει για τον κίνδυνο ένα συγγενή του στην Αθήνα, ο οποίος με τη σειρά του τηλεφώνησε στην Αστυνομία.
Στα «ψιλά» διαβάζω ότι ανάμεσα στους 42 υπήρχαν και δύο «ασυνόδευτα παιδιά».
Οι συνοριοφύλακες λένε ότι, τελευταία, αυτό συμβαίνει όλο και συχνότερα. Δεν περνούν τα σύνορα μόνο άνδρες πια, αλλά και γυναίκες και πολλά παιδιά...

Οι στατιστικές δείχνουν ότι από εκεί περνούν πλέον οι περισσότεροι λαθρομετανάστες. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν η Αστυνομία και το Λιμενικό (18/10/2010) για το 2010, λένε πως έχουμε αύξηση 371,94% στις συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα μέσω του Εβρου και μεγάλη μείωση στα νησιά. Συνολικά υπάρχουν 96.085 καταγεγραμμένες συλλήψεις. Οι αυξημένες περιπολίες και η συνεργασία με την FRONTEX στο Αιγαίο οδηγούν τα καραβάνια στα χερσαία σύνορα, όπου οι πιθανότητες να συλληφθούν οι διακινητές λαθρομεταναστών είναι λιγότερες. Αλλωστε, υπάρχουν καινούρια «κόλπα». Πλέον, οι διακινητές δεν περνούν τα σύνορα. Σταματούν στην Ανατολική όχθη του Εβρου, Βάζουν στο ποτάμι τους παράνομους μετανάστες και τους αφήνουν να παλέψουν με τα νερά. Στη Δυτική όχθη υπάρχουν κέντρα υποδοχής με ανεπαρκείς υποδομές, χωρίς προαύλιους χώρους και με χωρητικότητα υποπολλαπλάσια των αναγκών. Η Αστυνομία καταγράφει τα στοιχεία όσων καταφθάνουν (κατά μέσο όρο, 150 την ημέρα), τους κρατά για μερικές εβδομάδες και μετά τους αφήνει – αναγκαστικά – ελεύθερους να πάρουν το δρόμο τους.


Εδώ και μήνες ακούω – συνήθως στο τέλος των δελτίων ειδήσεων – σκόρπιες πληροφορίες για την ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν. Οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι που χάνεται το μέτρο: τα θύματα από τις πλυμμήρες που σάρωσαν το Πακιστάν είναι 21,8 εκατομμύρια. 8 εκατομμύρια έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας. Δηλαδή, κινδυνεύουν από επιδημίες. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνουν προβλέψεις για ένα μεταναστευτικό «τσουνάμι», που θα χτυπήσει την πόρτα μας τα αμέσως επόμενα χρόνια: 2 εκατομμύρια (!) άνθρωποι θα προσπαθήσουν να μπουν στην Ευρώπη περνώντας από την Ελλάδα, αν δεν δοθεί μεγάλη αναπτυξιακή βοήθεια στο Πακιστάν, ώστε να βρουν εκεί αυτές οι ψυχές ένα κομμάτι ψωμί.

Πόσο νομίζετε ότι απέχει ο Εβρος από το Πακιστάν; Μερικοί θα πουν, 4.300 χιλιόμετρα. Εγώ σας λέω: μία απόφαση!

protagon του Αντώνη Φουρλ
ή

Δεν υπάρχουν σχόλια :