vorini-gr: Μέρκελ: «Επιπόλαιη η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ»

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μέρκελ: «Επιπόλαιη η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ»


Σφοδρή επίθεση κατά του προκατόχου της, καγκελάριου Σρέντερ, και του υπουργού Οικονομικών του, Χανς Αϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εξαπέλυσε χθες η Ανγκελα Μέρκελ από το βήμα του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην Καρλσρούη........


Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η καγκελάριος «το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το έτος 2000, έδρασε επιπόλαια. Οι Σρέντερ και Αϊχελ βιάστηκαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν τα σήματα κινδύνου. Αυτό ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές, αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι».

Οι παραπάνω διατυπώσεις και χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε η Ανγκελα Μέρκελ, είναι ακριβώς οι ίδιοι που είχε χρησιμοποιήσει και η σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Μπιλντ», σε σειρά ρεπορτάζ που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες και στα οποία επικαλούνταν απόρρητα έγγραφα που είχαν «διαρρεύσει», όπου Σρέντερ και Αϊχελ κατηγορούνταν ότι βιάστηκαν να εντάξουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα η σχετική απόφαση χαρακτηριζόταν από την εφημερίδα ως «πολιτική».

Την καμπάνια της «Μπιλντ» εναντίον των Σοσιαλδημοκρατών και προσωπικά κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Αϊχελ δανείστηκε αυτολεξεί η κ. Μέρκελ στη χθεσινή της ομιλία στο συνέδριο του CDU.

Το Βερολίνο προσπαθεί αυτή την εποχή να περάσει συμφωνία στους κόλπους της Ε.Ε. για μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων των κρατών-μελών που θα προβλέπει ανάληψη μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης του χρέους από τους ιδιώτες δανειστές.

Αναφερόμενη στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, αλλά και στην πρόθεση της Γερμανίας για μεταρρύθμιση του Συμφώνου της Λισαβόνας, η κ. Μέρκελ είπε: «Τα πάντα διακυβεύονται. Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη. Θα αποτύχει η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών. Σε εμάς εναπόκειται η δημιουργία μιας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη. Πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε στο μέλλον να μη δημιουργηθεί μια κρίση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας».

Η κ. Μέρκελ υπερασπίστηκε επίσης τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικών περικοπών του υπουργού της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέρριψε τις προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια :