vorini-gr: Μοιραίος πρωθυπουργός

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μοιραίος πρωθυπουργός


Πριν από δύο χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή με δύο βασικά συνθήματα....



Πρώτον, «κάθαρση» για τα σκάνδαλα της νέας διακυβέρνησης και, δεύτερον, «λεφτά υπάρχουν» για να ενισχυθούν οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις σε σχέση με τη λιτότητα που προανήγγειλε η Ν.Δ....

Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι και τα δύο κατέληξαν σε ένα απίστευτο μπούμερανγκ που τραυμάτισε καθοριστικά την πολιτική αξιοπιστία του πρωθυπουργού και έπληξε τη σχέση του με την κοινωνία.

Από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Καραμανλή ούτε ένα οδηγήθηκε καν στο Ειδικό Δικαστήριο. Την επόμενη εβδομάδα λήγει και η δεύτερη σύνοδος της Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές του 2009, και συνεπώς παραγράφεται τελεσίδικα κάθε ποινική ευθύνη πολιτικών για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις Βατοπεδίου, ομολόγων, Siemens, Παυλίδη, υποκλοπών, υποβρυχίων κ.λπ. απαλλάχθηκαν με τις ψήφους της κυβερνητικής παράταξης, προφανώς γιατί τίποτα δεν αποδείχθηκε.
Όσον αφορά στην υπόθεση των ευθυνών για την οικονομία, η κυβέρνηση δεν τόλμησε και έμεινε στις απειλές. Η επιχείρηση «κάθαρση» ολοκληρώθηκε με τον πιο άδοξο τρόπο.

Στην οικονομία η κατάσταση εξελίχθηκε ακόμη χειρότερα, καθώς το βαρύτατο τίμημα κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός, που μέσα σε δεκαοκτώ μήνες γύρισε στο βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του 1970.
Η πρωτοφανής υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ήρθε στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι όσα έως τώρα θεωρούσαμε «σενάρια συνωμοσίας» ήταν… απλώς η πραγματικότητα.
Ο κ. Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών και στενός του συνεργάτης Γ. Παπακωνσταντίνου για να απαλλάξουν την κυβέρνηση από τις προεκλογικές της υποσχέσεις οργάνωσαν το λογιστικό ναυάγιο της ελληνικής οικονομίας.

Στην αρχή φούσκωσαν το έλλειμμα που υπολογιζόταν κοντά στο 10%, μεταφέροντας δαπάνες από το 2010 στο 2009 και έσοδα από το 2009 στο 2010!

Χειροπιαστό παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας του 2009 που εισπράχθηκαν το 2010! Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, οι κινήσεις αυτές ανέβασαν το έλλειμμα κατά 2 μονάδες. Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε η κυρία Γεωργαντά, η οποία διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ στη Στατιστική Αρχή, η Ε.Ε. ανέβαζε μόνη της το έλλειμμα, χωρίς να τηρούνται ούτε οι κανόνες που η ίδια είχε θεσπίσει και χωρίς να… διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση.

Ήταν η εποχή όπου ο κ. Παπανδρέου κινδυνολογώντας διεθνώς παρακαλούσε την επέμβαση του φίλου του Ντομινίκ Στρος-Καν στην ευρωζώνη για να «σώσει» την Ελλάδα, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Η χώρα εξακολουθεί σήμερα να διολισθαίνει προς το χάος παρά τις θυσίες.
Οι πολίτες βιώνουν μια απίστευτη περιπέτεια, από την οποία δεν ξέρουμε αν, πότε και πώς θα βγούμε.
Φτάσαμε έως εδώ γιατί ο κ. Παπανδρέου έκανε τραγικά λάθη σε όλες τις βασικές του επιλογές.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :