Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Τι έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στα social media για τον Μπελογιάννη (pics)

Στις 30 Μαρτίου 1952 και ώρα 4.12 π.μ. ο αγωνιστής της Αριστεράς Νίκος Μπελογιάννης εκτελείται στο Γουδή μαζί με τους συντρόφους του Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση...

Με αφορμή αυτή την εκτέλεση που αποτελεί μέρος της ιστορίας της Αριστεράς στην Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε τόσο στο Facebook, όσο και στο Twitter μηνύματα, σχετικά με τον αγωνιστή Νίκο Μπελογιάννη.

Στο Facebook έγραψε:


Νίκος Μπελογιάννης: "Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχέ...
Posted by Alexis Tsipras on Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Οι αναρτήσεις του στο Twitter ανέφεραν:

Νίκος Mπελογιάννης: "Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους & εποχές, στο μπόι των ονείρων μας..."

Τιμούμε τη μνήμη του Έλληνα αντιστασιακού, Νίκου Μπελογιάννη που εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952.

Για την ιστορία, πριν από την εκτέλεση του Μπελογιάννη είχε προηγηθεί η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου που αποτελούνταν κυρίως από τακτικούς στρατοδίκες. Η καταδίκη σε θάνατο ήταν ομόφωνη και αφορούσε τους Νίκο Μπελογιάννη, Έλλη Παππά, Νίκο Καλούμενοι, Δημήτρη Μπάτση, Ηλία Αργυριάδη και Τάκη Λαζαρίδη.

Η θανατική καταδίκη δεν άλλαξε ποτέ, ούτε δόθηκε χάρη από τον Βασιλιά Παύλο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις. Τελικά, στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 4.10΄ τη νύχτα, οι τέσσερις μελλοθάνατοι, Μπελογιάννης, Νίκος Καλούμενος, Δημήτης Μπάτσης και Ηλίας Αργυριάδης μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο του Γουδή και εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού.

 Η Έλλη Παππά δεν εκτελέστηκε λόγω του παιδιού του Μπελογιάννη που γέννησε μέσα στη φυλακή και ο Τάκης Λαζαρίδης λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Η ώρα και η ημέρα της εκτέλεσης ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη (οι εκτελέσεις γινόταν πάντα με το πρώτο φως του ήλιου και ποτέ μέρα Κυριακή ακόμα και από τους Γερμανούς Ναζί κατακτητές) και φέρεται να έγινε τότε για να προλάβουν οι υπέρμαχοι της εκτέλεσης τυχόν απονομή χάριτος.

επεξεργασμένη εικόνα: takis VoriniΔεν υπάρχουν σχόλια :