vorini-gr: Παύλος Φύσσας: Το χρονικό της δολοφονίας που έκανε τις μάσκες να πέσουν

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Παύλος Φύσσας: Το χρονικό της δολοφονίας που έκανε τις μάσκες να πέσουν

Η νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από νεοναζί. Δύο χρόνια μετά, η δίκη της Χ.Α. συνεχίζεται, την ώρα που οι φίλοι του Παύλου Φύσσα καθώς και οι αντιφασιστικές οργανώσεις τιμούν την μνήμη του με διαδηλώσεις..

Δύο χρόνια πέρασαν από τη νύχτα που ξεγύμνωσε το πρόσωπο του φασισμού στην Ελλάδα. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, μία μέρα πριν τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ολοκλήρωση της δίκης των μελών της οργάνωσης στους οποίους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Η απόδοση δικαιοσύνης θα βάλει στο περιθώριο τον φασισμό, πολιτικά. Τα κινήματα και η δράση στους δρόμους και στις γειτονιές, καλούνται να συνεχίσουν να τον περιθωριοποιούν, κάθε μέρα, όλο και πιο έντονα, συλλογικά.

Κάθε χρόνο, η μνήμη του Παύλου αλλά και του Λουκμάν, πρέπει να τιμάται στο όνομα της μάχης κατά του νεοναζισμού. Σήμερα, οφείλουμε να μην θυμόμαστε αυτά το μαύρα περιστατικά μόνο ως στιγμές οργής απέναντι στο φασισμό, αλλά και ως στιγμές ζωντανέματος του αντιφασιστικού κινήματος.

Η δολοφονία του ράπερ από το Πέραμα, γνωστού και ως Killah P, έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο 34χρονος Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος όπως αποδείχθηκε από την προανακριτική εξέταση, ήταν εν ενεργεία μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η δολοφονία εξ αρχής αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για διώξεις εναντίον ακόμη και ηγετικών στελεχών της Χ.Α. ενώ από την εισαγγελική έρευνα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την δράση της οργάνωσης και τη συσχέτιση της με ναζιστικά ιδεώδη από τον καιρό της σύστασης της που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Το χρονικό

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας συνοδευόμενος από τη σύντροφό του βρέθηκε σε μια καφετέρια μαζί με την παρέα τους για να παρακολουθήσουν αγώνα ποδοσφαίρου. Στην ίδια καφετέρια βρίσκονταν επίσης μια παρέα δυο-τρίων ατόμων. Σύμφωνα με την προανάκριση, υπήρξε ένταση ανάμεσα στις δύο παρέες. Στη συνέχεια, οι δεύτεροι άρχισαν να καλούν από τα κινητά τους να έρθουν περισσότεροι.

Στις 23:59:19, ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Οι άνδρες της αστυνομίας μετέβησαν στην καφετέρια "Κοράλι", έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων, κάποια από τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα.

Εκεί, οι αστυνομικοί είδαν τον Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος, ενώ όσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως το δράστη της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη.

PAVLOS FYSSAS -Killah P (10 .4 1979 - 18 .9.2013)
 processed images: takis vorini
slide show maker takis Vorini/imgur (here)
videos:takis Vorini/Youtube (here)

Δεν υπάρχουν σχόλια :