Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018

Παιδική κακοποίηση: Ένα φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις - Μεγάλος ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία των παιδιών

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει τα τελευταία χρόνια το θέμα της κακοποίησης ανηλίκων, καθώς γίνονται γνωστά ολοένα και περισσότερα περιστατικά. Η παιδική κακοποίηση μπορεί να συμβεί στο σπίτι του παιδιού ή σε χώρους (σχολεία ή κοινότητες) όπου το παιδί αλληλεπιδρά...

«Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες παιδικής κακοποίησης: παραμέληση, σωματική κακοποίηση, ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση», όπως αναφέρει η κύριά Αγγελική Καρκαμπούνη, ψυχολόγος στο ορφανοτροφείο θηλέων Μέλισσα.

Οι αριθμοί που δημιουργούν ανησυχία

Το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από όσο γνωρίζουμε, καθώς καλύπτεται από ένα πέπλο σιωπής και μυστικότητας. Σύμφωνα με οργανισμούς για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, τα 3/4 των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά δεν θα μιλήσουν σε κανένα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας για αυτήν. Τα περισσότερα παιδιά θύματα κακοποίησης και παραμέλησης δεν ανιχνεύονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες. 

Στη σεξουαλική κακοποίηση ειδικά, όπου δεν υπάρχουν απαραίτητα σωματικές ενδείξεις, ο φόβος και η ντροπή εμποδίζει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που γνωρίζουν να ζητήσουν βοήθεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια κακοποιούνται τρεις φορές πιο συχνά από τα αγόρια, ενώ τα αγόρια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για συναισθηματική παραμέληση και σοβαρή σωματική βλάβη. Άλλες επιστημονικές μελέτες δείχνουν επίσης, πως στις 9 από τις 10 περιπτώσεις, ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο, ενώ το 45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια. 

Oι αριθμοί της τελευταίας τριετίας, φανερώνουν πως τα θύματα είναι περισσότερα από τους θύτες κάθε χρόνο, καθώς υπάρχουν δράστες με περισσότερα του ενός - ανήλικα και μη - θύματα. Σύμφωνα με τις υποθέσεις που ερευνά η ΕΛΑΣ. κάθε δεύτερη μέρα κακοποιείται ένα παιδί, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δράσεων από το Χαμόγελο του Παιδιού, η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» το περασμένο έτος είχε 848 καταγγελίες που αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης για 1.656 παιδιά. 

«Έχουμε περίπου 150 υποθέσεις τον χρόνο. Αν πηγαίναμε ακόμη πιο πίσω θα βλέπαμε ότι τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί. Καταγγέλλονται περισσότερο και υπάρχουν πιο ενημερωμένα παιδιά», είχε αναφέρει σε συνέντευξη της στο Ελεύθερο Τύπο η Κωνσταντίνα Κωστάκου, ψυχολόγος του τμήματος Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :