vorini-gr: Ο διαιτητής δείχνει σέντρα

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ο διαιτητής δείχνει σέντρα

«Εάν ο κύριος Τσίπρας χάσει τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως». Τώρα, μάλιστα. Σε αυτό συμφωνούμε. Σωστά τα λέτε, σοφέ γέροντα. Να ηττηθεί κάποιος από τέτοια αντιπολίτευση αποτελεί αιτία αποκαθήλωσης, αν όχι άμεσης παραίτησης...

Είναι σαν να παίζεις στο γήπεδο χωρίς αντίπαλο και να αστοχείς διαρκώς προ κενής εστίας. Πώς να σου δώσει ψήφο εμπιστοσύνης η διοίκηση, όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον Ρεχάγκελ από τον Μάνφρεντ Βέμπερ;

Βεβαίως, ο ήρωας της αντισυριζαϊκής αντίστασης, Κυριάκος Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου του αποστάτη με τ’όνομα, δεν είναι αβοήθητος. Κάθε φορά που βγαίνει οφσάιντ, ο λάινσμαν καταπίνει το σημαιάκι και υποδεικνύει: «Παίζετε». Όποτε υποπίπτει σε αντιαθλητικό φάουλ, για να το γυρίσουμε στο μπάσκετ, οι «γκρίζοι» αγνοούν την παράβαση και δίνουν ελεύθερες βολές στον Κικίλια, για να μάθει ο αντίπαλος να μη διαμαρτύρεται. Όταν ο στράικερ με το μπλε σορτσάκι σουτάρει απελπιστικά άουτ, για να το ξαναγυρίσουμε στο ποδόσφαιρο πριν κολλήσει το μπάσκετ μας κανέναν ιό, ο διαιτητής καταλογίζει κόρνερ, μπας και μπει κανένα γκολ με καρφωτή κεφαλιά του Ζαγοράκη.

«Η μπάλα στο πλεχτό», ζητωκραυγάζουν από κοινού Μανώλης Μαυρομμάτης και Αντώνης Πανούτσος. «Να, να, ο διαιτητής δείχνει σέντρα». Και ας έχει εξαφανιστεί το τόπι δεκαπέντε μέτρα μακριά από την εστία. Το VAR, με χειριστή τον Άκη Τσελέντη που το μπέρδεψε με το ΒΑΝ του μακαρίτη Βαρώτσου, προβλέπει γαλάζιο σεισμό στην κάλπη.

Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη θυμίζει τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη, στην προ Ιβάν εποχή. Ακόμα και όταν η ομάδα σέρνεται, θα καθαρίσει η διαιτησία. Στο ποδόσφαιρο εργαλείο είναι η σφυρίχτρα, στην πολιτική η πένα και το μικρόφωνο. Τι τον θέλεις τον Φορτούνη, όταν έχεις τον Πορτοσάλτε; Γιατί να φέρεις στην Ελλάδα ξένους αστέρες, όταν έχεις Έλληνα νοικοκύρη χαφ με ξενικό επώνυμο; Γιατί να καταστρώσεις στρατηγικό σχέδιο και να χαλάσεις τη φαιά ουσία που δεν έχεις, όταν σου επιτρέπεται να δώσεις σκονάκι στον διαιτητή και στους επόπτες;

Αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Μητσοτάκης λέει κατά λάθος όσα λέει. Δεν μπορεί να υπάρχει ζήτημα αντίληψης ή αμετροέπειας ή ειλικρίνειας. Το Χάρβαρντ δεν δίνει τα πτυχία αέρα πατέρα ούτε σκέτο πατέρα.

Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας είναι συνειδητή και μακιαβελική. Σερβίρουν στον κοσμάκη όσα πραγματικά εννοούν και όσα απαιτεί η συμβίωση με τον Βέμπερ, διότι, κύριοι, «εμείς δεν λέμε ψέματα όπως ο άλλος, ο ψεύταρος». Έπειτα, ποντάρουν στον ογκώδη επικοινωνιακό μηχανισμό τους, που αναλαμβάνει να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να πασπαλίσει το δηλητήριο με ζάχαρη.

Για τον ψηφοφόρο που ενημερώνεται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά κανάλια ή από τις εφημερίδες του προέδρου Βαγγέλη, ο Μητσοτάκης δεν είπε αυτά που του καταλογίζουν οι Μαδούροι. Λάθος καταλάβατε. Είστε και χαζοί, αλλιώς δεν θα ψηφίζατε ΣύΡιΖα ούτε θα διαβάζατε Ντοκουμέντο. 

Ο όρθιος Μεσσίας εννοούσε κατά βάθος ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει μόνο 4 μέρες εβδομαδιαίως και αυτές προαιρετικώς, με αμοιβή σε ράβδους χρυσού. Αλήθεια είναι μόνο ό,τι υπογράφουν οι δύο Μπάμπηδες και ο Σίλας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παιδί του λαού και επίσης η Νοβάρτις σκευωρία, ο Πολάκης κάφρος, ο Τσίπρας σκαφάτος, η Δούρου φόνισσα και η Μακεδονία ελληνική. Ποιο άουτ, καημένοι; Κόρνερ έδωσε ο πλαϊνός και ετοιμαζόμαστε για νέα επίθεση.

Δεν γνωρίζω τι θα βγάλει η γκαστρωμένη τριπλή κάλπη της 26ης Μαϊου, ούτε είμαι δημοσκόπος για να διαβάζω τα άστρα ανάποδα. Ωστόσο, αισθάνομαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ντε φάκτο στρεβλό και η τράπουλα σημαδεμένη. Πόσο θα ήταν το σκορ, εάν οι ομάδες έπαιζαν 50-50, με ακριβοδίκαιη διαιτησία; Θα κέρδιζε η μικτή Μητσοτάκη-Μαρινάκη ή θα είχαμε καμία έκπληξη τύπου ΠΑΟΚ;

Δεν τολμώ να μελετήσω τι θα έγραφε το κοντέρ εάν το γκουβέρνο είχε τα μέσα ενημέρωσης στο πλευρό του όσο τα έχει σήμερα η αντιπολίτευση, διότι ο ΣύΡιΖα αδυνατεί να ελέγξει ακόμα και την «Πράβδα» της Αγίας Παρασκευής. Τόσο το καλύτερο, θα πείτε, και θα  συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Δεν έχει πλάκα να κερδίζεις με τη διαιτησία ούτε με τη Σία. Εάν πάλι χάσεις μολονότι έχεις για πατερίτσα θεούς και δαίμονες, μάλλον οφείλεις εσύ να παραιτηθείς. Αλλά αυτό θα είναι το ιδανικό πεσκέσι για τον αντίπαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :