vorini-gr: Bloomberg | Tο μέγεθος της «μεγάλης ύφεσης» του 1930 σε ΗΠΑ και Γερμανία πλησιάζει η ελληνική κρίση

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Bloomberg | Tο μέγεθος της «μεγάλης ύφεσης» του 1930 σε ΗΠΑ και Γερμανία πλησιάζει η ελληνική κρίση

Η Ελλάδα βυθίζεται σε ύφεση παρόμοια με εκείνη που βίωσαν ΗΠΑ και Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930 προειδοποιεί το πρακτορείο Bloomberg, γεγονός που αποτυπώνει την κλίμακα...

...της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα μέσω της ύφεσης.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 4 χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί επιπλέον 4% το 2013.

«Είναι η μεγαλύτερη αθροιστική απώλεια εθνικού προϊόντος ανεπτυγμένης χώρας τουλάχιστον κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» αναφέρει το Bloomberg και προειδοποιεί: «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929-1933».

«Η λιτότητα καταστρέφει τα έσοδα από φορολογία και κατά συνέπεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα» αναφέρει ο Charles Dumas πρόεδρος του Lombard Street Research και συμπληρώνει:

«Ωστόσο, η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού».

Το πρακτορείο αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και το νέο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 – 2014.

Το δημοσίευμα κλείνει με το εξής σχόλιο της Barbara Ridpath, διευθύνουσα σύμβουλο του Ιnternational Centre for Financial Regulation: «Η Ελλάδα τα έκανε όλα αυτά χωρίς να πετύχει τίποτα. Αυτό είναι λυπηρό»

Η Μεγάλη Ύφεση της Ελλάδας...

H Ελλάδα, επισημαίνει το πρακτορείο, υφίσταται οικονομική συρρίκνωση του είδους που υπέστησαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, γεγονός που αποτυπώνει την κλίμακα της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα μέσω της ύφεσης.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 4 χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί επιπλέον 4% το 2013, καθώς χώρα πασχίζει να μειώσει το χρέος της στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σωρευτική απώλεια εθνικού προϊόντος σε μία αναπτυγμένη οικονομία για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, συνεχίζει το πρακτορείο, με μικρή διαφορά από την πτώση κατά 27% του ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ του 1929 και του 1933, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης στην Ουάσιγκτον.

Η γερμανική οικονομία, υπενθυμίζει το πρακτορείο, συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% από το 1929 έως το 1933, οπότε ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία του Βισμπάντεν.

Η ανάκαμψη στη Γερμανία άρχισε το 1934, αλλά το εθνικό προϊόν επέστρεψε το 1937 στα επίπεδα του 1929.

«Η εμπειρία της δεκαετίας του 1930 δείχνει ότι πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία» δηλώνει στο πρακτορείο ο Βασίλης Μοναστηριώτης, του London School of Economics.

«Η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο που θα φύγει όταν τελειώσει η κρίση. Και θα είναι πολύ επικίνδυνη εάν δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία» συμπληρώνει.



  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :