vorini-gr: Το μπαζωμένο φυγείν αδύνατο

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Το μπαζωμένο φυγείν αδύνατο

Ένδοξες ευρωπαϊκές στιγμές έζησε για ακόμα μία φορά η Ελλάδα, με περιοχές γύρω από την πρωτεύουσά της να πνίγονται στη λάσπη μέσα σε δύο ώρες...

Τι πακέτα Ντελόρ, τι ΕΣΠΑ, τι επιδοτήσεις εκατομμυρίων κι ακόμη στην Ελλάδα του σήμερα πνίγονται άνθρωποι από καταιγίδες και σε κάνουν να ντρέπεσαι και να αναρωτιέσαι σε ποια γ@μημένη Ευρώπη του 21ου αιώνα ζούμε. 19 νεκροί και 3 αγνοούμενοι ο απολογισμός στις πλημμύρες με τα περισσότερα θύματα εδώ και 40 χρόνια σε όλη τη χώρα.

Μια καινούρια Οδύσσεια για τους ανθρώπους και ο σύγχρονος Όμηρος έτσι θα ξεκινούσε να τη γράφει. Μάνδρα μοι έννεπε, μούσα πολύτροπον…

Και μέσα στον κακό χαμό και τις καταστροφές και τον ανείπωτο πόνο, να έχεις τον ΣΚΑΪ που ψάχνει ευκαιρία να ξαναβρίσει την κυβέρνηση. Ο ΣΚΑΪ πρέπει να κάνει μια έρευνα επίσης για το πώς πρέπει να γίνονται οι αναδασώσεις. Γιατί αν σε ένα βουνό που έχει καεί βάλεις μόνο πεύκα, τότε στην πρώτη μεγάλη καταιγίδα το βουνό θα φύγει ολόκληρο. Γιατί σε κάτι άλλες χώρες τα βρίσκουν κάποιοι με τις εταιρείες αναδάσωσης για να παίρνουν προμήθειες και έτσι βλέπουμε, ας πούμε, μόνο πεύκα, ενώ πρέπει να γίνεται μελέτη ώστε η αναδάσωση να λειτουργεί σαν ανάχωμα στις καταιγίδες. Όχι να βάζεις στον φαλακρό περούκα που θα την πάρει ο πρώτος αέρας.

Αυτός ο Γιώργος Τσελίκας, ο ρεπόρτερ ντε που παίρνει τους δρόμους από τα άγρια χαράματα, πήγε και έχωσε το μικρόφωνο στο στόμα στους ανθρώπους που έχασαν το βιο τους και τους ρωτούσε: «Τι θα λέγατε στον Τσίπρα αν τον βλέπατε μπροστά σας;»
Τι θα λέγατε, επίσης, στον Μητσοτάκη αν τον βλέπατε μπροστά σας, τι θα λέγατε και στον Βενιζέλο και στον Σημίτη και στον Παπανδρέου αν τους βλέπατε μπροστά σας; Τι θα λέγατε αν βλέπατε και τον μαλάκα μπροστά σας;

Κάποια στιγμή να κηρύξουμε εθνικό πένθος για τη συνολική κατάντια μας…  

Υ.Γ.1: Ασφαλώς και θα ερωτηθεί η Ρένα Δούρου και η Περιφέρεια Αττικής που είναι αρμόδια για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν ή που δεν έγιναν στη Μάνδρα. Αν έγιναν γιατί έγιναν λάθος κι αν δεν έγιναν, γιατί δεν έγιναν; Έχουν ενταχθεί τα έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας; Έχουν δεσμευθεί οι πόροι; Έγιναν οι διαγωνισμοί και τι ακριβώς προβλέπουν; Απαντήσεις που ψάχνουν εναγωνίως οι πληγέντες της περιοχής και οι συγγενείς των θυμάτων. Και οι αρμόδιοι πρέπει να τις δώσουν. Αυτή τη φορά οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Όταν ένα βουνό φεύγει από τη θέση του ξεκινάς από πολύ παλιά και βρίσκεις όλες τις ευθύνες σε όλους τους χρόνους. Και στο τώρα βέβαια.

Υ.Γ.2: Ναι, είναι αλήθεια ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δήλωσαν στις 6 Νοεμβρίου, εννιά μέρες πριν το κακό, «έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου». Φανταστείτε, δηλαδή, και να μην ήταν έτοιμες.


Δεν υπάρχουν σχόλια :